Pozzebon: ‘Buitenlands toernooi een droom’

Nicolò Pozzebon, sinds deze zomer speler van FC Groningen, genoot zijn jeugdopleiding bij topclub Juventus. Als klein jongetje droomde de inmiddels 19-jarige Italiaan van het spelen van buitenlandse toernooien als Eurocup Delfzijl.

De talentvolle aanvaller kwam als jeugdspeler van Juventus in bijna alle hoeken van Europa. Hij speelde grote toernooien in onder andere Stockholm en Bilbao en vorig seizoen mocht hij namens Juventus U19 opdraven in de UEFA Youth League, de kraamkamer van de Champions League. Hij streed in het hoog aangeschreven jeugdtoernooi tegen grootmachten als Manchester City, Sevilla en Borussia Mönchengladbach.

Eurocup fantastisch toernooi
“Als de trainer zei dat je naar het buitenland ging voor een toernooi of wedstrijd, werd je enorm blij”, zegt Pozzebon met trots over zijn periode als jeugdspeler bij Juventus. “Dat is voor ieder kind een droom. Het is erg bijzonder om tegen andere grote clubs uit het buitenland te spelen. Eurocup Delfzijl lijkt me, mede omdat je via de boarding kan spelen, een fantastisch toernooi.”

Mogelijk komt de Italiaan op 7 en 8 januari naar Delfzijl om zijn landgenoten aan te moedigen. Enkele jaren geleden stond hij zelf in de schoenen van de huidige jeugdspelers van Juventus. Het logo van de club uit Turijn op zijn borst vulde hem met trots, maar spelen voor een profclub heeft ook zijn minder leuke kanten. “Ik zat in mijn eentje in een woning van de club ver weg van mijn ouders. Ik zag mijn familie en vrienden soms maar één keer in de maand. Dat is moeilijk.”

De echte Pozzebon
Pozzebon werd eind juli met veel tromgeroffel door FC Groningen voor een jaar gehuurd van Juventus. “Een buitenkansje”, zei technisch manager Peter Jeltema destijds over het talent. Maar tot op heden is er nog weinig van Pozzebon vernomen. Bij de eerste selectie is hij niet te vinden en zelfs bij het tweede elftal heeft hij geen basisplaats. Dat vraagt om uitleg.

“De mensen bij FC Groningen hebben de echte Pozzebon nog niet gezien”, zegt de jongeling strijdbaar als hem wordt gevraagd naar zijn situatie. “Ik werd in juli aangetrokken en de eerste selectie had toen al drie weken training achter de rug. In die tijd zat ik in Italië om een keuze te maken over mijn toekomst. Bij Juventus waren we nog niet begonnen met trainen, dus ik was alleen voor mezelf bezig. De technische staf van FC Groningen vond vervolgens dat ik bij het tweede team fit moest zien te worden.”

Volgens Pozzebon beloofde directeur Hans Nijland bij de contractbesprekingen dat hij in het eerste team zou komen te spelen, maar daar is in de eerste seizoenshelft niets van terecht gekomen. De Italiaan koos juist voor FC Groningen zodat hij in de eredivisie kon spelen en niet in de Serie B, zoals hij al eerder had gedaan bij Perugia.

Nederlands voetbal
Pozzebon kende in de eerste maanden de nodige aanpassingsproblemen. “Ik moest erg wennen aan de manier van voetballen in Nederland. De verschillen met Italië zijn groot. In mijn geboorteland is trainen zonder bal erg belangrijk. Daar word je niet altijd blij van, want je wilt met de bal aan de slag. De Nederlandse trainingen maakten me blij, maar je kunt ook zonder bal beter worden. Ik denk dat de Italiaanse manier van werken beter is voor je fitheid.”

De aanvaller kan zich nog niet in het Nederlands verstaanbaar maken. Eén van de weinige woorden die hij wel kent is ‘omschakelen’. Zijn trainer bij Jong FC Groningen, Alfons Arts, is niet tevreden over zijn verdedigende taken en heeft zijn speler verteld dat de omschakeling beter moet. Pozzebon laat, zo zegt Arts, links en rechts nogal wat steken vallen. Van de vier buitenspelers die strijden om twee plekken in de basis staat hij onderaan in de pikorde.

“Ik vond de manier van druk zetten vooral in mijn beginperiode erg moeilijk om te begrijpen”, zegt Pozzebon, die vorig seizoen bij Juventus nog bij de selectie zat voor het Champions League-duel tegen Bayern München. “Ik wist niet goed waar ik moest pressen. In de speelstijl van FC Groningen is druk zetten erg belangrijk en omdat ik dat niet goed deed, was de trainer niet blij met me.”

Mogelijk komt er een vroegtijdig einde aan de verhuurperiode en keert hij al in de winter terug naar Juventus. “Ik ben jong en ik moet wedstrijden spelen om mij te kunnen ontwikkelen. We gaan binnenkort met elkaar om tafel om te bepalen wat het beste voor mijn toekomst is.”