Het nieuwe Regioteam Eurocup

Peter Logtenberg leidde samen met zijn team vier jaar lang met succes het regioteam. In korte tijd wisten zij van een groep spelers uit de regio een hechte ploeg te maken, met toernooiwinst in 2014 als absoluut hoogtepunt.

Vanwege verschuivingen binnen de organisatie is er in goed overleg afscheid genomen van team Logtenberg. Met het benoemen van Jos Schaart, Patrick van Lennep, René Ottjes, Bas Westerhuis en Nino Tualena als nieuwe trainers heeft de organisatie vijf enthousiaste trainers weten te strikken die stuk voor stuk voetbal ademen.

Afgelopen zondag, voorafgaand aan de training van het Regioteam, blikten we met een van de trainers, Jos Schaart, alvast vooruit op het toernooi, maar keken ook nog even terug.

Jos, allereerst is het onduidelijk wat de rolverdeling is binnen het nieuwe begeleidingsteam. Hoe moeten we dat precies zien?
“We hebben met elkaar afgesproken dat we in de eerste weken gaan kijken naar de juiste rolverdeling. We vinden dat deze op een natuurlijke manier moet ontstaan. Hoe ik het nu voor ogen heb, is Bas natuurlijk onze keeperstrainer en gaan Nino en René individueel met de jongens aan de slag. Zij pakken de jongens apart en proberen hen voor te bereiden op hun individuele taken. Patrick en ik staan meer voor de groep. Ik merk dat ik wat overheers en dat Patrick en René mij aanvullen. Met z’n allen vormen we een team en zijn we bezig met het teamproces.”

Uiteindelijk hebben jullie met z’n vijven een definitieve selectie gemaakt. Hoe is het Regioteam Eurocup gevormd?
“In samenspraak met de trainers van de clubs uit de DAL-gemeenten zijn wij als staf in eerste instantie tot 30 talentvolle spelers gekomen. Deze voetballers hebben een tweetal selectietrainingen gevolgd. Naar aanleiding van deze trainingen hebben wij een team gevormd van uiteindelijk 10 spelers. Zij zullen namens het Regioteam Eurocup deelnemen aan het toernooi. Dit is voor ons een lastige opgave geweest. Ook omdat je veel jongens moet teleurstellen.”

Wat kun je vertellen over de definitieve selectie van het Regioteam Eurocup?
“Het zijn stuk voor stuk ontzettend leergierige jongens, die keihard willen werken en natuurlijk talent hebben. We hebben een uitgebalanceerd team. De combinatie van kracht, techniek en scorend vermogen gaat ons en het publiek veel brengen. Het is nu al een hechte groep die ontzettend veel plezier maakt en dat is voor ons als staf natuurlijk het belangrijkste.”

Wat opvalt aan het team is dat er maar weinig verenigingen uit de regio vertegenwoordigd zijn. De spelers komen voornamelijk van SJO DVC en NEC Delfzijl. Hoe kan dit?
“Als staf hebben wij geconcludeerd dat het verschil tussen de verengingen in de DAL-gemeenten groot is. Op motorisch, technisch en tactisch gebied is het verschil enorm te noemen. Uiteraard staan die motorische, technische en tactische verschillen in verband met het verschil van speelniveau van alle verenigingen. Het heeft geresulteerd in een selectie van spelers die voornamelijk bij dezelfde verenigingen voetballen. Wij vinden dit erg spijtig, maar het is wel de realiteit.”

Een aantal spelers voetbalt niet in de regio, maar voor verenigingen buiten de DEAL-gemeenten. Hoe zit dit precies?
“Waar voorheen spelers lid moesten zijn voor een voetbalvereniging uit de DAL-gemeenten, is er nu voor gekozen om deze regel in overleg met de organisatie van Eurocup Delfzijl ietwat aan te passen. Spelers die woonachtig zijn in de DAL-gemeenten komen nu ook in aanmerking voor het Regioteam Eurocup. Het kan dus zijn dat een speler uitkomt voor een vereniging buiten de DAL-gemeenten.”

Wat zijn de verwachtingen?
“Laat het duidelijk zijn dat wij onderdeel mogen zijn van een schitterend toernooi en dat wij het enige team zijn met spelers die allemaal voetballen voor een amateurvereniging. Onze voorbereiding is dan ook korter en minder intensief dan die van de andere deelnemende teams. Daarnaast komt er bij ons ook een hoop spanning en enthousiasme kijken. Het is altijd maar de vraag hoe een speler daar mee om weet te gaan. Met de deelname aan het MILK-boarding toernooi in de stad Groningen hebben we een mooi meetmoment in aanloop naar Eurocup Delfzijl 2017. Wat de verwachtingen zijn, is op dit moment dan ook nog lastig te zeggen.”

En van het toernooi?
“Het niveau van het toernooi zal verschrikkelijk hoog liggen. Ik ben persoonlijk erg benieuwd naar het spel van FC Schalke 04 en Juventus FC. We zitten helaas niet bij hen in de poule, maar ook onze eigen poule is erg sterk. Het zal gaan om de details. En juist die details zorgen ervoor dat een winnaar aanwijzen onmogelijk is. Dat ga ik dan ook niet doen. Kom vooral langs om van het toernooi te genieten.”