7 december 2016

Eurocup Delfzijl 2013

“We willen Delfzijl eens positief op de kaart zetten”

Meer dan duizend toeschouwers bezochten de eerste editie Eurocup Delfzijl, een internationaal zaalvoetbaltoernooi voor professionele teams onder de dertien jaar. Bovendien kregen sponsors uit de regio de unieke gelegenheid om met elkaar te netwerken. Volgens toeschouwers, media en de deelnemers is het toernooi geslaagd en voor herhaling vatbaar.

Krimpgebied

Roy Boxmeer en Nick de Groot, beide 22 jaar jong en geboren en getogen in Delfzijl, willen graat iets voor Delfzijl betekenen. En dat lukt: zij zijn de organisators van Eurocup. “Wij willen niet zomaar een toernooi organiseren, maar een topevenement. Zeker omdat Delfzijl een krimpgebied en veel negatief in het nieuws is, willen we Delfzijl eens op een positieve manier op de kaart zetten”, zeggen ze.

Waarmee kwam de regio de afgelopen jaren in het nieuws? De media verspreidden berichten over krimp en geldproblemen in de regio. Jonge gezinnen trekken weg en de mensen die er (komen) wonen, worden ouder. In december van het vorige jaar plaatste de Provincie Groningen Delfzijl bovendien onder preventief begrotingstoezicht.

De organisatie verwacht ongeveer 300 tot 400 toeschouwers en dus laat ze, onder de bestaande zittribune, een staantribune bouwen zodat de sporthal aan ongeveer duizend toeschouwers een plaats kan bieden. Kunstgras en boarding rondom het veld maken het toneel in de sporthal van de Brede School Noord compleet. Het toernooi duurt twee dagen. De teams uit het buitenland (België, Duitsland en Denemarken) blijven, net als de Nederlandse teams die niet uit Noord-Nederland komen, in de school slapen.

De verwachtingen zijn al tijdens de eerste toernooidag overtroffen: er zijn ongeveer 800 toeschouwers. Op de tweede dag zijn er meer dan duizend. Zij klappen hun handen stuk als ze verspreid over de dagen gevarieerde soorten entertainment zien: van talentvolle voetballers tot aan Caribisch tromgeroffel en van streetdance tot aan een aanstekelijk optreden van Kids United (gehandicaptenvoetbal).

Internationaal succes

De organisatie blijft draaiende dankzij ongeveer vijftig vrijwilligers. De organisatie wordt geroemd. “Aan werkelijk alles is gedacht. Wat dat betreft heeft Eurocup Delfzijl zeker bestaansrecht”, zegt Edwin Bolt, trainer van FC Groningen D1. Ook trainers en begeleiders van andere teams laten zich positief uit. “Dit is het beste toernooi voor teams in deze leeftijdscategorie”, roept de trainer van HSV.

’s Avonds aan de borreltafel praten de trainers van binnen- en buitenlandse clubs over ontwikkelingen in het jeugdvoetbal, tippen ze elkaar over leuke toernooien en nodigen ze elkaar uit om eens bij elkaars jeugdopleiding te komen kijken. Ook deze internationale integratie van het jeugdvoetbal past helemaal binnen de doelen van de organisatie van Eurocup.

Media

FC Groningen TV maakt een reportage van ruim zes minuten van het toernooi en vertegenwoordigers van het Dagblad van het Noorden zijn ook aanwezig. De krant kopt de dag na het toernooi “Eurocup Delfzijl: bepaald geen kluitjesvoetbal” en de regionale kranten berichten ook positief. De Eemslander moedigt op de voorpagina de organisatie aan om er een traditie van te maken en de Eemsbode plaatst, ook op de voorpagina, een foto van lachende sponsoren die luisteren naar Barry Hughes.

De positieve berichten blijven binnenstromen. Edwin Bolt legt uit waarom het toernooi een succes is. “In de wintermaanden is het niet te doen om buiten te voetballen. Bovendien duurt het erg lang voordat dat eindelijk weer kan, meestal pas in maart. Daarom zijn dit soort toernooien, midden in de winter, erg nuttig. Bovendien: de spelers genieten ervan. Ze vinden het prachtig.” Die spelers worden bekeken door enkele bekende Groningers. Waar op een hoog (jeugd)niveau gevoetbald wordt, laten zij zich zien. Martin Koeman, Bas Rooda en Henk de Haan (oud-profs) bekijken voetbaltalent in Delfzijl.

Een sponsor neemt het woord “fantastisch” in de mond als het toernooi ter sprake komt en een toeschouwer roept in haar weg naar huis “dat ze er volgend jaar weer is”. Eurocup is actief op zowel Twitter als Facebook en vindt deze interactie door middel van de sociale media met het publiek belangrijk.

De winnaar van het toernooi is KV Mechelen. Ze hebben FC Groningen in de finale met 6-2 verslagen. De organisatie wil voor de volgende editie haar ambities bijstellen. “Dan moet er minimaal één topclub uit Nederland meedoen”, zegt Nick de Groot. “Dan zetten we Delfzijl nog steviger op de kaart.”

Eindstand ECD2013

#Team
1.KV Mechelen
2.FC Groningen
3.SC Heerenveen
4.Randers FC
5.Sparta Rotterdam
6.AZ Alkmaar
7.Vitesse Arnhem
8.Hamburger SV
9.Regioteam Eurocup
10.PEC Zwolle