13 januari 2024

Eurocup Delfzijl 2024

Sporting Portugal wint jubileumeditie Eurocup Delfzijl

Debutant Sporting Clube de Portugal is zondagmiddag de winnaar geworden van de tiende editie van Eurocup Delfzijl. In het toernooi voor voetballers onder de dertien jaar wonnen de jonge Portugezen in de finale met 3-2 van AZ, na een 2-0 achterstand.

AZ (dat eerder op de middag met 5-3 won van titelverdediger PSV) was in de eerste helft gevaarlijker en kwam binnen tien minuten op een 2-0 voorsprong via Musabe Abdusalam en Timo van der Schaar. Vlak voor de helftwissel kwam Sporting CP terug in de wedstrijd door Laurindo Mendonça: 2-1.

Hattrick Sporting-speler Mendonça
AZ-doelman Jason Has voorkwam met een aantal fraaie reddingen een tegentreffer in de tweede helft, maar was zeven minuten voor tijd kansloos op een strafschop van Mendonça (2-2).

De 2750 toeschouwers zagen een spectaculair einde van de wedstrijd in het Fridina Stadion. Twee minuten voor tijd kreeg AZ een riante mogelijkheid op een 3-2 voorsprong, maar Hatim Elfargoussi kreeg de bal er van dichtbij niet in. Eén aanval daarop leek Has opnieuw niet te kloppen, maar weer was Mendonça de doelman te slim af: 3-2 voor Sporting en daarmee besliste de nummer elf van de club uit Lissabon het toernooi.

Beste speler en doelman
De jongen met een hattrick in de finale, Mendonça, werd uitgeroepen tot speler van het toernooi. AZ-doelman Has werd de beste keeper van het toernooi. De meeste doelpunten staan op naam van Mohamed Knouzi (KRC Genk), hij wist tien keer te scoren. FC Groningen was de meest sportieve club van het toernooi.

FC Groningen verloor alle groepswedstrijden
Qua resultaat ging het, net als vorig jaar, stukken minder met FC Groningen tijdens Eurocup Delfzijl. De FC verloor al z’n groepswedstrijden en won alleen een wedstrijd om de elfde/twaalfde-plek tegen het Regioteam (4-0). De talenten uit de gemeente Eemsdelta eindigden als laatste.

Roy Boxmeer stopt als voorzitter Eurocup
In totaal bezochten ruim 8500 mensen het evenement in de loods van Wijnne Barends, die was omgebouwd tot stadion. Eurocup Delfzijl begon woensdag met een voetbaltalkshow. Voor medeoprichter Roy Boxmeer was dit zijn laatste Eurocup als voorzitter. Hij stond met een apart gevoel op het podium tijdens de prijsuitreiking.

‘We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde editie. En het doet mij wel wat dat dit mijn laatste was als voorzitter. We hebben dit opgericht voor de regio en dat het een succes is geworden, met zoveel toeschouwers en topclubs, ja dat raakt mij wel. Er gaat ongelooflijk veel tijd in zitten. Dat we dit tien edities met elkaar mogen doen en ik voorop heb mogen staan – dat zij zo – maar dat voelt bijzonder. Daar ben ik trots op’, besluit Boxmeer.

Het stokje wordt overgenomen door Demian Zijlstra. Boxmeer blijft wel verbonden aan Eurocup Delfzijl, omdat hij toetreedt tot het bestuur. De elfde editie vindt volgend jaar januari plaats.

Tekst: RTV Noord