14 januari 2023

Eurocup Delfzijl 2023

Negende editie Eurocup Delfzijl prooi voor PSV

PSV is de winnaar geworden van de negende editie van de Eurocup Delfzijl. In het toernooi voor voetballers onder de dertien jaar wonnen de jonge Eindhovenaren in de finale van debutant West Ham United met overtuigende cijfers: 5-1.

Het tweedaagse toernooi op het kunstgras in de loods van Wijnne Barends kende een spectaculaire start met doelpuntrijke wedstrijden. Zo ging titelhouder RC Genk meteen met 5-0 onderuit tegen Ajax en vielen ook de ruime nederlagen van het Regioteam op. De voetbaltalenten uit de regio moesten het duidelijk afleggen tegen hun leeftijdsgenoten van de profclubs. Zo werd er met 7-0 en 11-0 van respectievelijk PSV en Club Brugge verloren, maar werd het eredoelpunt tegen Borussia Dortmund (1-13) dolenthousiast gevierd.

In de andere poule moest FC Groningen ook haar meerdere erkennen tegen onder meer Fortaleza, West Ham United en Bayern München, die allemaal net een maatje te groot waren. Uiteindelijk wist het onder 13-team van de Groningers in de strijd om plek elf en twaalf wel om het Regioteam te verslaan, zodat FC Groningen het toernooi als voorlaatste besloot.

Voor de eerste keer
In de kwartfinales was er geen plekje voor RC Genk, waardoor toen al bekend zou worden dat de negende editie van de Eurocup een nieuwe winnaar zou krijgen. Dat werd PSV, dat West Ham United in de finale opzij zette. Na een 2-0 ruststand wisten de Eindhovenaren de eindstand op 5-1 te brengen, waarmee zij zich voor de eerste keer winnaar van de Eurocup Delfzijl mochten noemen.

De juichende PSV’ers kregen een klaterend applaus, want met 2500 toeschouwers op de finaledag zat het tot havenloods omgebouwde ministadion afgeladen vol. Gedurende het volledige toernooi kwamen in totaal 7500 toeschouwers over de vloer. Ongetwijfeld tot tevredenheid van de organisatie, die na twee eurocuploze coronajaren zelf ook weer uitgebreid meegenoot van het voetbalspektakel.