14 januari 2018

Eurocup Delfzijl 2018

De Engelse topclub Chelsea is winnaar geworden van de zesde editie van Eurocup Delfzijl. De club uit Londen was in een doelpuntrijke finale met 5-4 nipt te sterk voor FC Bayern München. Twee minuten voor tijd stonden de Duitsers in het Groningen Seaports Stadion nog met 4-3 voor.

Weg naar de finale…

Chelsea sloot de eerste speeldag op zaterdag af met een tweede plaats in poule A. De club uit Londen begon haperend aan het toernooi. Een lichtpuntje was Emran Soglo. Hij maakte de eerste doelpunten voor Chelsea tegen KRC Genk (2-1 verlies) en PSV (1-1). Vooral het doelpunt tegen PSV was memorabel voor het toernooi, want Soglo maakte de 1.000e treffer sinds het eerste toernooi in 2013. Chelsea won z’n derde wedstrijd tegen FC Schalke 04 (2-1) en walste daarna met maar liefst 9-1 over het Regioteam heen. Op zondag sloot Chelsea poule A als koploper af door een 3-1 zege tegen sc Heerenveen.

Chelsea wint Engels onderonsje

Een van de kwartfinale-wedstrijden was een Engels onderonsje tussen Chelsea en Leicester City. Beide ploegen speelden vol op de aanval en dat leverde een doelpuntrijke wedstrijd op. Billy Gee scoorde twee keer voor Chelsea, maar dat was niet genoeg voor de overwinning. Chelsea en Leicester City eindigde na reguliere speeltijd in 3-3 en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Leicester City miste de eerste strafschop, terwijl Chelsea vervolgens geen fouten maakte.

Chelsea schakelt titelverdediger uit

In de halve finale speelde Chelsea tegen titelverdediger Ajax. Dit duel was een herhaling van de finale van vorig jaar. De Amsterdammers waren toen met 5-3 te sterk voor de Engelsen. Ajax kwam in deze halve finale op voorsprong door topscorer Gabby Misehouy. Via een eigen doelpunt werd het na vijf minuten spelen 1-1. Diezelfde Misehouy zette Ajax weer op voorsprong (2-1). Ajax leek daarmee op weg naar de finale, maar uitgerekend Chelsea-doelman Oliver Camis zorgde vlak voor tijd voor de gelijkmaker. Camis stond vorig jaar ook onder de lat bij Chelsea in die verloren finale. Hij nam zijn revanche, want na een zinderende strafschoppenserie won Chelsea uiteindelijk met 7-6.

Chelsea ‘op z’n Duits’ voorbij FC Bayern München

FC Bayern München, winnaar van poule B, bereikte de finale na overwinningen tegen PSV (3-1) en FC Schalke 04 (7-3). De finale tussen Chelsea en FC Bayern was amper een minuut bezig toen Gee op fantastische wijze uithaalde: 1-0 voor Chelsea. Vijf minuten later zag het er beroerder uit voor de club uit Londen, toen FC Bayern de achterstand omboog naar een voorsprong (2-1). Gee zorgde niet veel later voor de gelijkmaker (2-2), maar FC Bayern kwam toch weer op voorsprong via een rake vrije trap van Ediz Demirkiran. Na rust maakte Dubem Eze gelijk (3-3). Nog geen minuut later stond Chelsea voor de derde keer op achterstand (4-3) via Salih Sen. De finale leek af te gaan op een Duitse overwinning, ware het niet dat Eze in de voorlaatste minuut voor de gelijkmaker tekende (4-4). Gee werd in de slotseconden uiteindelijk de held van het toernooi. Hij bezorgde Chelsea toch nog de eindoverwinning (5-4) en daarmee neemt de club uit Londen revanche op vorig jaar.

Eurocup Delfzijl was op zondag uitverkocht. In totaal hebben 3.500 toeschouwers op zaterdag en zondag een bezoek gebracht aan het Groningen Seaports Stadion. Over een hele week Eurocup bekeken, bezochten 6.100 mensen de nieuwe locatie in de loods van Wijnne Barends.