27 november 2017

Gastgezinnen gezocht voor Eurocup 2023

Ook voor de komende editie van Eurocup Delfzijl zijn we op zoek naar gastgezinnen voor de spelers van enkele bezoekende voetbalclubs. Deze spelers komen in het toernooi weekend naar Delfzijl en hebben een slaapplek nodig. Maar wat het houdt het eigenlijk in als gastgezin? Wat is het? Waar moet je aan voldoen? En vooral… is het leuk?

 

Q&A met Joel Veenstra (Coördinator Gastgezinnen)

Om een goed beeld te vormen wat het inhoudt om als gastgezin te fungeren tijdens Eurocup Delfzijl hebben we Joel Veenstra het hemd van het lijf gevraagd. Joel is samen met Marga Kruiter al jaren verbonden aan Eurocup Delfzijl als coördinator voor de gastgezinnen. Hij is daarom de aangewezen persoon om te laten zien waarom het bestaan van een gastgezin bij Eurocup Delfzijl zo leuk is. Hieronder deelt Joel zijn ervaringen en maakt hij duidelijk wat het zo leuk maakt om gastgezin te zijn.

 

Waarom heeft Eurocup Delfzijl gastgezinnen nodig?

Wij zijn op zoek naar gastgezinnen omdat we voor ongeveer 96 spelers onderdak zoeken tijdens het toernooi. Zonder gastgezinnen zouden wij het toernooi niet kunnen organiseren. De gastgezinnen hebben echt een belangrijke functie tijdens het evenement. We hebben graag dat naast een slaapplek (wel op een bed), de spelers ook mee mogen ontbijten en dat de gastouders ze naar het stadion kunnen brengen en weer op kunnen halen. We zijn dus echt super blij met alle gastouders die ons al jaren helpen en zijn nog op zoek naar mensen die ons hiermee kunnen ondersteunen.


Kan iedereen gastgezin worden?

In principe kan iedereen gastgezin worden. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar men aan moet voldoen. We hebben van alle gastgezinnen een VOG nodig. Wij kunnen die voor mensen aanvragen, dus kost dat hen verder niets. Verder zijn er aan een aantal eisen vanuit de clubs. Spelers moeten op een bed slapen en mogen i.vm hun rug niet op een matras slapen op de grond. Daarnaast mag er niet bij de spelers in de buurt worden gerookt. In zijn algemeenheid wil een club natuurlijk gewoon dat er goed voor ze wordt gezorgd.

 

Wat wordt er verwacht van een gastgezin tijdens Eurocup Delfzijl?

Qua tijd is het een voorwaarde dat de spelers gehaald en gebracht kunnen worden naar het stadion voor de wedstrijden in de haven van Delfzijl. Daarnaast verwachten we van de gastgezinnen dat ze zich tijdens het toernooi goed bereikbaar zijn.


Voor welke clubs heeft Eurocup Delfzijl gastgezinnen nodig?

Hier mag ik nog niet te veel over zeggen :-). Aangezien de clubs van dit jaar nog niet bekend zijn gemaakt. Maar bij voorgaande edities van Eurocup Delfzijl ging het om spelers van bijvoorbeeld: Ajax, PSV Eindhoven en Feyenoord. Maar ook teams uit het buitenland die we zouden kunnen plaatsen bij gastgezinnen. Eerder sliep de winnaar van het toernooi, Bayern München, ook bij gastgezinnen in huis. Om welke teams het dit jaar gaat zal binnenkort worden bekend gemaakt.
 

Tot slot wat is er zo leuk aan gastgezin zijn?

Het leuke van gastgezin zijn is denk ik dat je van dichtbij mee kunt maken hoe het leven er van een profvoetballer in spé eruit ziet. Je beleeft het hele toernooi op een andere manier omdat je toch meer let op de spelers die je in huis hebt en meer begaan bent met een bepaald team. Wat ik ook vaak terug hoor van de gastgezinnen die zelf ook kinderen hebben, dat het voor hen echt een hele belevenis is. 

Wat ik zelf heel mooi vind om te zien is dat de spelers en de kinderen tijdens het weekend naar elkaar toe groeien.Het is geregeld gebeurd dat spelers de kinderen in de armen vliegen nadat ze hebben gescoord. Dit is voor de kinderen wel een speciale ervaring denk ik. 

Wat ik veel terug hoor is dat ook na het toernooi men contact blijft houden met de spelers en hun ontwikkeling blijven volgen. Er zijn al meerdere spelers die bij Eurocup Delfzijl hebben gespeeld, die hun eredivisie debuut hebben mogen maken of een transfer hebben gemaakt naar een grotere club. En hoe leuk zou het zijn dat een speler die bij jou thuis heeft geslapen uiteindelijk zijn debuut maakt in de eredivisie, of misschien wel het Nederlands elftal zal halen! 


Enthousiast geworden en aanmelden als gastgezin?

Lijkt het u een leuke ervaring en heeft u twee bedden beschikbaar voor twee overnachtingen? Neem dan vooral contact op met Marga Kruiter. Marga is via e-mail te bereiken: gastgezinnen@eurocupdelfzijl.nl

 

Wat zeggen gastgezinnen van eerdere edities?

Familie van Keller-van Noort

In 2016 hebben wij ons als gastgezin aangemeld bij de organisatie van Eurocup Delfzijl. We hebben dit gedaan, omdat we het belangrijk vinden dat dit prachtige voetbal evenement kan plaatsvinden in Delfzijl. We vonden het voor onze eigen kinderen ook leuk om kennis te maken met topvoetballers uit een ander land. 4 jongens van KV Mechelen hebben 2 nachten bij ons geslapen. We hebben de kinderen niet heel veel gezien. Alleen in de avond en in de ochtend aan het ontbijt.

De jongens en onze kinderen hebben samen FIFA gespeeld en natuurlijk hebben ze alleen gezond gegeten en zijn ze op tijd naar bed gegaan. Het leuke is dat je het team van Mechelen dan ook op een andere manier gaat volgen tijdens het toernooi. Voor volgend jaar hebben we ons opnieuw opgegeven als gastgezin en verheugen ons er enorm op.”

 

Familie Klinkhamer

“Omdat het ons leuk leek voor onze voetbalgekke zoon Splinter die alleen 2 zussen heeft, hebben wij ons een paar jaar geleden aangemeld als gastgezin voor 4 spelers die deelnamen aan de Eurocup. Na allerlei informatie te hebben ontvangen over de juiste voeding, bedtijden en slaapomstandigheden mochten we op een vrijdagavond onze “voetbalzonen” van KV Mechelen ophalen uit de brede school Noord. Vanwege files onderweg was het al behoorlijk laat, maar na ontvangst in ons huis hebben ze nog even lekker gechild en gegamed samen met Splinter, die zijn geluk niet op kon met 4 van die super stoere grote jongens bij hem in huis. Ook de 4 jongens leken het prima naar hun zin te hebben en hadden daarom wel enige aansporing nodig om te gaan slapen, niet onbelangrijk voordat je aan zo’n prestigieus voetbaltoernooi begint.

Gelukkig had het niet al teveel invloed op hun prestaties en konden wij de eerste dag juichend op de tribune doorbrengen, want als gastgezin voel je toch een stuk meer betrokkenheid en beleving bij de wedstrijden die jouw gastkinderen spelen. Na afloop van de wedstrijden bleven de jongens eten in de Brede School en had Splinter het geluk dat hij nog even met de toekomstige profs een balletje mocht trappen. Wat een geluk!

Na een goed ontbijt bij ons en veel peptalks van ons begonnen de jongens op zondag aan de slotdag van het toernooi. Wij zaten natuurlijk weer vol spanning op de tribune, waar we helaas moesten aanschouwen dat ze strandden in de kwartfinales. Maar: elk nadeel ‘heb’ zijn voordeel, zo kon Splinter nog meer tijd met ze doorbrengen op de tribune.

Al met al was het een ontzettend leuke ervaring voor zowel ons als de kinderen en hebben we vorig jaar direct besloten om ons dit jaar weer aan te melden als gastgezin.”