27 november 2017

Gastgezinnen gezocht

Ook voor de komende editie van Eurocup Delfzijl zijn we op zoek naar gastgezinnen voor de spelers van enkele bezoekende voetbalclubs. Deze spelers komen in het toernooi weekend naar Delfzijl en hebben een slaapplek nodig. Maar wat het houdt het eigenlijk in als gastgezin? Wat is het? Waar moet je aan voldoen? En vooral… is het leuk?

 

Q&A met Joel Veenstra (Coördinator Gastgezinnen)

Om een goed beeld te vormen wat het inhoudt om als gastgezin te fungeren tijdens Eurocup Delfzijl hebben we Joel Veenstra het hemd van het lijf gevraagd. Joel is samen met Marga Kruiter al jaren verbonden aan Eurocup Delfzijl als coördinator voor de gastgezinnen. Hij is daarom de aangewezen persoon om te laten zien waarom het bestaan van een gastgezin bij Eurocup Delfzijl zo leuk is. Hieronder deelt Joel zijn ervaringen en maakt hij duidelijk wat het zo leuk maakt om gastgezin te zijn.

 

Waarom heeft Eurocup Delfzijl behoefte aan gastgezinnen?

Eurocup Delfzijl zoekt gastgezinnen omdat we onderdak nodig hebben voor ongeveer 96 spelers tijdens het toernooi. Zonder de hulp van gastgezinnen zou het organiseren van het toernooi niet mogelijk zijn. De rol van gastgezinnen is van essentieel belang tijdens het evenement. We verwachten niet alleen een slaapplaats (liefst op een bed) voor de spelers, maar ook dat ze kunnen deelnemen aan het ontbijt en dat de gastouders hen naar het stadion kunnen brengen en weer kunnen ophalen. We zijn enorm dankbaar voor de gastouders die ons al jaren steunen en zoeken nog steeds naar mensen die ons hierin kunnen bijstaan.

Kan iedereen gastgezin worden?

In principe kan iedereen gastgezin worden, maar er zijn bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Alle gastgezinnen moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verstrekken, en wij kunnen dit kosteloos voor hen aanvragen. Daarnaast zijn er enkele vereisten vanuit de clubs, zoals het feit dat spelers op een bed moeten slapen en niet op een matras op de grond vanwege rugproblemen. Roken in de nabijheid van de spelers is ook niet toegestaan. Over het algemeen willen de clubs ervoor zorgen dat de spelers goed worden verzorgd.n

Wat wordt er verwacht van een gastgezin tijdens Eurocup Delfzijl?

Het is een vereiste dat de spelers worden opgehaald en teruggebracht naar het stadion voor de wedstrijden in de haven van Delfzijl. Daarnaast verwachten we van de gastgezinnen dat ze tijdens het toernooi goed bereikbaar zijn.


Voor welke clubs heeft Eurocup Delfzijl gastgezinnen nodig?

Op dit moment kunnen we nog niet veel onthullen, aangezien de clubs van dit jaar nog niet bekend zijn gemaakt. Eerdere edities van Eurocup Delfzijl betroffen echter spelers van clubs zoals Ajax, PSV Eindhoven en Feyenoord, evenals teams uit het buitenland. De winnaar van het toernooi, Bayern München, verbleef ook eerder bij gastgezinnen. De deelnemende teams zullen binnenkort worden aangekondigd. 

Wat maakt het zijn van een gastgezin zo leuk?

Het leuke aan gastgezin zijn is dat je van dichtbij kunt meemaken hoe het leven van een aspirant-profvoetballer eruitziet. Je beleeft het hele toernooi op een andere manier omdat je meer aandacht hebt voor de spelers in je huis en betrokken bent bij een bepaald team. Gastgezinnen met kinderen ervaren het vaak als een unieke belevenis. Wat ik persoonlijk erg mooi vind, is dat de spelers en kinderen tijdens het weekend naar elkaar toegroeien. Het komt regelmatig voor dat spelers de kinderen omhelzen nadat ze hebben gescoord, wat voor de kinderen een speciale ervaring is.

Vaak houden gastgezinnen ook na het toernooi contact met de spelers en volgen ze hun ontwikkeling. Er zijn al meerdere spelers die bij Eurocup Delfzijl hebben gespeeld en later hun debuut hebben gemaakt in de Eredivisie of een overstap hebben gemaakt naar een grotere club. Het is bijzonder om te bedenken dat een speler die bij jou thuis heeft geslapen uiteindelijk zijn debuut kan maken in de Eredivisie of zelfs het Nederlands elftal kan halen!


Enthousiast geworden en aanmelden als gastgezin?

Lijkt het u een leuke ervaring en heeft u twee bedden beschikbaar voor twee overnachtingen? Neem dan vooral contact op met Joel Veenstra. Joel is via e-mail te bereiken: gastgezinnen@eurocupdelfzijl.nl

 

Wat zeggen gastgezinnen van eerdere edities?

Familie van Keller-van Noort

Enkele jaren geleden hadden wij ons aangemeld als gastgezin bij de organisatie van Eurocup Delfzijl. We hebben dit gedaan, omdat we het belangrijk vinden dat dit prachtige voetbal evenement kan plaatsvinden in Delfzijl. We vonden het voor onze eigen kinderen ook leuk om kennis te maken met topvoetballers uit een ander land. 4 jongens van KV Mechelen hebben 2 nachten bij ons geslapen. We hebben de kinderen niet heel veel gezien. Alleen in de avond en in de ochtend aan het ontbijt.

De jongens en onze kinderen hebben samen FIFA gespeeld en natuurlijk hebben ze alleen gezond gegeten en zijn ze op tijd naar bed gegaan. Het leuke is dat je het team van Mechelen dan ook op een andere manier gaat volgen tijdens het toernooi. Voor volgend jaar hebben we ons opnieuw opgegeven als gastgezin en verheugen ons er enorm op.”

 

Familie Klinkhamer

“Omdat het ons leuk leek voor onze voetbalgekke zoon Splinter die alleen 2 zussen heeft, hebben wij ons een paar jaar geleden aangemeld als gastgezin voor 4 spelers die deelnamen aan de Eurocup. Na allerlei informatie te hebben ontvangen over de juiste voeding, bedtijden en slaapomstandigheden mochten we op een vrijdagavond onze “voetbalzonen” van KV Mechelen ophalen uit de brede school Noord. Vanwege files onderweg was het al behoorlijk laat, maar na ontvangst in ons huis hebben ze nog even lekker gechild en gegamed samen met Splinter, die zijn geluk niet op kon met 4 van die super stoere grote jongens bij hem in huis. Ook de 4 jongens leken het prima naar hun zin te hebben en hadden daarom wel enige aansporing nodig om te gaan slapen, niet onbelangrijk voordat je aan zo’n prestigieus voetbaltoernooi begint.

Gelukkig had het niet al teveel invloed op hun prestaties en konden wij de eerste dag juichend op de tribune doorbrengen, want als gastgezin voel je toch een stuk meer betrokkenheid en beleving bij de wedstrijden die jouw gastkinderen spelen. Na afloop van de wedstrijden bleven de jongens eten in de Brede School en had Splinter het geluk dat hij nog even met de toekomstige profs een balletje mocht trappen. Wat een geluk!

Na een goed ontbijt bij ons en veel peptalks van ons begonnen de jongens op zondag aan de slotdag van het toernooi. Wij zaten natuurlijk weer vol spanning op de tribune, waar we helaas moesten aanschouwen dat ze strandden in de kwartfinales. Maar: elk nadeel ‘heb’ zijn voordeel, zo kon Splinter nog meer tijd met ze doorbrengen op de tribune.

Al met al was het een ontzettend leuke ervaring voor zowel ons als de kinderen en hebben we vorig jaar direct besloten om ons dit jaar weer aan te melden als gastgezin.”