27 december 2022

Project Oekraïne 2023

PERSBERICHT: 15 duizend euro opgehaald voor Oekraïne bij Eurocup Delfzijl

Bezoekers en bedrijven hebben bij Eurocup Delfzijl €15.000 euro bijeen gebracht voor de stichting Breath care for kids, die kinderen in de oorlog in Oekraïne helpt. Het publiek van Eurocup kon overgebleven consumptiemunten doneren. Het team van FC Groningen dat deelnam aan Eurocup haalde €1050,- op en er kwamen grote giften van de bedrijven Heuvelman Projecten (€1500,-) en Wijnne Barends (maar liefst €10.000,-).

Eurocup Delfzijl verbond zich in de aanloop naar de geslaagde 9e editie, die gewonnen werd door PSV, aan de stichting breathcareforkids.com van oud-FC Groningen speler Evgeniy Levchenko. De stichting brengt generatoren, elektrische kachels en kruiken naar kindertehuizen in Oekraïne, waar door de oorlog de stroomvoorziening instabiel is. Bezoekers konden (overgebleven) consumptiemuntjes doneren bij diverse inleverpunten in het tijdelijke stadion dat voor Eurocup werd opgebouwd. De waarde van de ingezamelde muntjes bedroeg € 1580,-.

Tijdens de prijsuitreiking verraste het team van FC Groningen de duizenden bezoekers door een waardecheque van €1050,- te tonen voor dit goede doel. De spelers en trainers hebben voorafgaand aan Eurocup Delfzijl gecollecteerd onder ouders, familie en vrienden, met dit prachtige bedrag als resultaat.

Grote bijdragen van sponsoren

De grootste bijdrage kwam van Eurocup-sponsor Wijnne Barends. De rederij, waar zowel Russische als Oekraïense zeevarenden werkzaam zijn, is erg begaan met hetgeen zich op dit moment in Oekraïne afspeelt. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Wijnne Barends, dat werd gehouden in het Eurocup stadion, werd tevens afscheid genomen van Technisch Directeur Ad Toonen. Die had genodigden in het kader van zijn afscheid gevraagd om in plaats van een cadeau een bijdrage aan Oekraïne te doen. Doordat Wijnne Barends het binnengekomen bedrag verdubbelde, kwam de totale bijdrage van Ad Toonen op €10.000,- uit. Eurocup-sponsor Heuvelman Projecten deed ook nog een flinke duit in het zakje met een schenking van €1500,-.

Tot slot rondt Eurocup Delfzijl het ingezamelde bedrag van €14.130,- naar boven af tot €15.000,-.

Levchenko dankbaar

Evgeniy Levchenko van Breath care for kids reageert euforisch: “Dit is geweldig, ik had dit echt niet verwacht.” Het is zo hard nodig dat we kinderen in onze kindertehuizen in Oekraïne helpen, alle bezoekers en bedrijven rond Eurocup hebben dat beseft. “Het is fantastisch hoe gul zij hebben gegeven.” Levchenko weet dat het ingezamelde geld snel benut zal worden. “We hebben onlangs nog 50 generatoren getransporteerd naar Oekraïne, maar er is meer nodig.” Met dit mooie bedrag kunnen we op korte termijn een nieuw transport met generatoren en andere hulpgoederen die kant op sturen. Namens Breath care for kids wil ik alle mensen en bedrijven die gul hebben gegeven, ontzettend bedanken. “Dit is super!”.

Dynamo Kiev eindigt als 10e

Deze editie van Eurocup Delfzijl was een bijzondere omdat het jeugdteam van Dynamo Kiev met hulp van de gemeente Eemsdelta tot het deelnemersveld behoorde. De talenten van Kiev zijn vanwege de oorlog gevlucht naar Polen. Dynamo Kiev kon goed meekomen met het hoge niveau op Eurocup Delfzijl en eindigde het toernooi uiteindelijk als 10e.  Oekraïense bewoners uit de gemeente kregen gratis toegang en zij moedigde het team hartstochtelijk aan met zelfgemaakte spandoeken in de kleuren blauw en geel. In december bracht Levchenko een bezoek aan de opvanglocatie in Bierum, waar hij de toegangskaarten voor Eurocup overhandigde en voetballen uitdeelde aan de Oekraïense kinderen. Het team met jeugdspelers van Dynamo Kiev verbleef tijdens Eurocup ook bij hun landgenoten in de opvanglocatie in Bierum.

PROJECT OEKRAïNE: Oekraïense vluchtelingen uit de gemeente Eemsdelta gratis naar Eurocup Delfzijl

De Oekraïense bewoners van de opvanglocaties in Bierum en Wagenborgen zijn door de organisatie van Eurocup Delfzijl uitgenodigd om op 14 en 15 januari kosteloos naar Eurocup Delfzijl te komen. Ze zien daar het jeugdteam van de grootste club uit hun land spelen: Dynamo Kiev. Oud-FC Groningen speler Evgeniy Levchenko heeft een bezoek gebracht aan de opvanglocatie in Bierum om de entreekaarten te overhandigen. Op dinsdag 27 december zijn de voor gevluchte bewoners van de Luingaborg in Bierum en de Menterne in Wagenborgen verrast door een bezoek van de bekende Oekraïens-Nederlandse ster. Naast de gratis toegangskaarten voor Eurocup Delfzijl bracht Levchenko tijdens een bezoek aan Bierum ook verf en doeken mee, zodat de families spandoeken kunnen maken. Om de Oekraïense kinderen aan te moedigen om te voetballen, bood Levchenko ook nog enkele voetballen en shirts aan. Hij nam ruim de tijd om in gesprek te gaan met de bewoners van beide opvanglocaties.

Dynamo Kiev naar Eurocup Delfzijl
Roy Boxmeer van Eurocup Delfzijl vertelt over deze actie die met hulp van de Gemeente Eemsdelta tot stand is gekomen: “Het idee ontstond toen we clubs voor deze editie van Eurocup Delfzijl gingen benaderen. We hoorden dat de grootste club van Oekraïne (Dynamo Kiev red.) in zijn geheel uit Kiev is gevlucht naar een veilige plek in buurland Polen. Ook de hele jeugd van die club is meegegaan. Ze trainen nu dus door in Polen en mogen ook wedstrijden spelen, maar niet op het hoogste niveau. Zo ontstond het idee om ze dan aan Eurocup Delfzijl mee te laten doen.”

Het team van Dynamo Kiev reist op 13 januari naar Nederland met 10 spelertjes van 12 jaar oud en 4 trainers. Boxmeer vertelt dat het lang lastig was of ze de reis konden maken: “Je moet je voorstellen dat vluchten uit een oorlog een enorme impact op mensen heeft en natuurlijk ook op een voetbalclub. Kan het voetbal doorgaan? Is deelnemen aan toernooien nog mogelijk? Wij wilde ze de kans geven aan Eurocup mee te doen en op het hoogste niveau te presteren. We zeiden vastberaden tegen elkaar: we regelen onderdak en de reis, we halen Dynamo Kiev hierheen!” Het plan wordt samen met de Gemeente Eemsdelta uitgewerkt en zo kan het O13-jeugdteam van Dynamo Kiev naar Delfzijl komen.

Oekraïense gemeenschap
Eurocup wil de Oekraïense bewoners van de gemeente Eemdelta betrekken bij de komst van hun landgenoten. Boxmeer vertelt: “Sport verbroedert. De Oekraïners in onze gemeente mogen gratis naar Eurocup en we hopen dat ze dan trots kunnen zijn op hun land en hun grootste voetbalclub. Het is mooi als we ze met de Eurocup-beleving even met hun hoofd uit de verschrikkelijke gebeurtenissen in hun thuisland kunnen halen.”

Verwacht Boxmeer dat Dynamo Kiev het prestigieuze toernooi in Delfzijl ook zal winnen? “Dat zou ik prachtig vinden en we weten dat hun niveau hoog is. Maar ja, met clubs als Bayern München, Borussia Dortmund en de Nederlandse en Belgische top is ons deelnemersveld ijzersterk. Ik word elk jaar verrast, dus wie weet dit jaar wel door Dynamo Kiev!”

Steun voor Oekraïne tijdens Eurocup Delfzijl
Tijdens het toernooi van Eurocup Delfzijl in januari zal de organisatie aandacht vragen voor de situatie in de Oekraïne. Bezoekers kunnen (overgebleven) consumptiemunten doneren tijdens Eurocup Delfzijl. De organisatie van Eurocup Delfzijl schenkt de waarde van de ingeleverde munten in euro’s aan aan de stichting van Evgeniy Levchenko dat steun biedt aan Oekraïners in oorlogsgebied. Via het platform breathcareforkids.com is te lezen wat Levchenko en anderen doen om hun landgenoten in nood te helpen.