Publiekslieveling uit België

Eurocup Delfzijl viert komende editie haar eerste lustrum. Het toernooi is de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een begrip in de regio en tot ver daar buiten. De komende weken willen we graag met jullie terugkijken op de afgelopen edities. We trappen af met een publiekslieveling uit België: Lars Coveliers. Hij won namens KV Mechelen de eerste editie van Eurocup Delfzijl in 2013 en werd uitgeroepen tot speler van het toernooi.


De aanwezige toeschouwers spraken destijds vol lof over Coveliers. Een speler die er op voetbalgebied met kop en schouders bovenuit stak. De kleine 12-jarige dribbelaar verdeelde het spel als Iniesta, maar dan op zijn niveau. Het was daarom geen verrassing dat de Belg uitgeroepen werd tot speler van het toernooi. “Ik heb Eurocup Delfzijl als zeer prettig ervaren”, blikt hij terug op het evenement. “Voor mij persoonlijk was het een succesvol toernooi met als waardering dat ik uitgeroepen werd tot speler van het toernooi. De ambiance in Delfzijl sprak mij erg aan. De wedstrijden tegen ploegen uit het buitenland en de vele toeschouwers waren echt fantastisch. Alles was ook tot in de puntjes geregeld. Een groot compliment voor de organisatie.”

Na het toernooi in Delfzijl veranderde het leven van Coveliers. Het jonge talent stond in de belangstelling van verschillende topclubs uit België, maar ook uit Nederland. Zo klopten onder andere Club Brugge, RSC Anderlecht en PSV Eindhoven bij hem aan de deur. Coveliers koos uiteindelijk voor het grote RSC Anderlecht, dat niet alleen in België een grote club is, maar ook in Nederland en de rest van Europa faam kent. “De club staat bekend om de goede begeleiding en mede hierdoor hoopte ik mij beter te ontwikkelen als voetballer”, zei hij over zijn keuze.

De eerste jaren bij RSC Anderlecht gingen succesvol voorbij. Coveliers speelde veel en was belangrijk voor het team. Gedurende deze seizoenen werd het Belgische talent opgeroepen voor diverse jeugdelftallen van de Belgische bond. Hij voetbalde namens het Belgisch nationale elftal toernooien in binnen- en buitenland. “Een fantastische ervaring. Daar droom je van en niemand pakt dat meer van mij af. Voor mij waren dit geweldige ervaringen. Om nooit meer te vergeten.”

ecd13_lars-coveliersDe sfeer sloeg om toen Coveliers een jaar later doorstroomde naar het U16-team van RSC Anderlecht. De club deed het minder goed en het team waar hij voor speelde had maar één doel; kampioen worden. Dit ging gepaard met een tactiek die hem niet beviel: “Ik moet het hebben van het voetbal. Ik ben goed in positiespel. De trainer koos echter voor lange ballen om op die manier zo snel mogelijk bij het doel van de tegenstander te komen. Iets wat mij gewoon niet ligt. Ondanks deze situatie speelde ik wel gewoon”.

Toch besloot Coveliers aan het einde van het vorig seizoen voor een terugkeer naar de club waar het allemaal begon, KV Mechelen. “Ik heb drie prachtige jaren gehad bij RSC Anderlecht. Ik ben de club en mijn trainers enorm dankbaar voor deze leerzame periode. Door mijn keuze om te gaan studeren aan het Stedelijk Lyceum Topsport in Wilrijk, heb ik doen besluiten om weer bij KV Mechelen te spelen. Ik hoop in Mechelen mij verder te kunnen ontwikkelen als voetballer, maar ook als persoon. Helaas zit het op dit moment als voetballer wat tegen. Ik heb mijn voorste kruisband afgescheurd. Hier ben ik vier weken geleden aan geopereerd en mij wacht nu een lange revalidatie. Ik hoop dat ik straks terug kan komen op het hoogste niveau om uiteindelijk mijn droom om profvoetballer te worden waar te kunnen maken. Hoewel de situatie nu vervelend is heb ik er wel alle vertrouwen in dat het allemaal goed komt.”