Eurocup Delfzijl gaat in januari 2021 niet door

Alternatief programma voor het Regioteam en Eurocup SchoolBattle

Eurocup Delfzijl gaat in januari 2021 niet door. De organisatie van het jaarlijkse jeugdvoetbalevenement in de haven van Delfzijl zien zich genoodzaakt de komende editie te annuleren vanwege het coronavirus. Met de nu geldende richtlijnen vanuit de overheid is het niet mogelijk om het toernooi te organiseren op de kenmerkende manier. Wel zal er een alternatief evenement georganiseerd worden voor het Regioteam, waarbij de regionale talenten hun kwaliteiten alsnog kunnen tonen.

Het bestuur van Eurocup Delfzijl heeft lange tijd gewikt en gewogen of het evenement op een veilige manier kon doorgaan. “Wij hoopten, in deze moeilijke corona tijd, constant dat Eurocup Delfzijl in januari 2021 als eerste evenement wél door zou kunnen gaan. Helaas blijkt dit niet het geval. De situatie met het virus is, zoals iedereen weet, nog lang niet onder controle en daardoor onzeker voor de toekomst. Als wij alleen al de deelnemende teams als voorbeeld stellen…er komen clubs uit geheel Europa en de laatste twee jaar hadden we zelfs een Braziliaans team. Het reizen is daarbij een groot probleem. ​Een alternatieve editie met alleen Nederlandse clubs hebben we ook overwogen, maar ook dan lijkt reizen lastig”, aldus voorzitter Roy Boxmeer.

Risico
Naast de logistiek zou het misschien een nog grotere uitdaging voor de organisatie zijn om alle bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar te laten houden. “Wij hebben onderzocht op welke manier wij bezoekers in ons Groningen Seaports Stadion konden toelaten. Je kijkt dan naar looproutes, een veiligheidscheck bij de deur, hoeveel mensen er nog in het stadion zouden passen en het gebruik van mondkapjes. Alle maatregelen zijn er niet voor niets en wij vinden het belangrijk dat die goed worden opgevolgd. Onze conclusie is echter dat Eurocup Delfzijl er dan zó enorm anders uit zou komen te zien, dat het beter is een jaar over te slaan. Wij organiseren Eurocup Delfzijl voor de regio, om de mensen een fantastisch voetbalweekend te bieden. De vraag is dan of wij dat doel kunnen halen met een beperkte hoeveelheid publiek of zelfs helemaal geen toeschouwers op de tribune. Wij vinden van niet. Bovendien is het financiële risico dan simpelweg te groot”, geeft Boxmeer aan.

Alternatief programma voor het Regioteam
Het goede nieuws is dat de organisatie wel een alternatief programma biedt aan het Regioteam van Eurocup Delfzijl. Elk jaar worden daar de beste spelers in de lichting tot dertien jaar uit de regio voor geselecteerd. Zij nemen het op tegen hun leeftijdsgenoten van profclubs. De organisatie wil koste wat kost voorkomen dat de jongens die nu twaalf jaar zijn, hun kans mislopen om in het Regioteam te spelen. “Het is één van de hoogtepunten van Eurocup: ons eigen Regioteam dat strijdt tegen misschien wel de nieuwe Lionel Messi’s van de grote Europese clubs. Die ervaring blijft ze natuurlijk altijd bij! Wij hebben gekeken hoe wij, ondanks de situatie, toch een Regioteam kunnen samenstellen en een speciaal programma kunnen organiseren. Welke vorm dit gaat krijgen blijft nog even open. Zodra dat duidelijk is zullen wij dat uiteraard communiceren. Helder is wel dat dit

programma ook volgens de op dat moment geldende richtlijnen opgezet zal moeten worden. Ook als deze nog zullen veranderen de komende periode”, vertelt Boxmeer.

School Battle gaat ook door
Naast het hoofdtoernooi bestaat Eurocup Delfzijl elk jaar ook uit voetbalevenementen voor de amateurteams uit de regio en een schoolvoetbaltoernooi. Omdat de regels op dit moment aangeven dat basisschooljeugd onderling geen afstand van elkaar hoeft te houden, wil de organisatie de School Battle door laten gaan op een manier zoals wij dat gewend zijn. “De School Battle zal plaatsvinden op een nader te bepalen locatie, waar wij gaan zorgen voor het Eurocup-sfeertje waar de scholen op rekenen. Bij elk doelpunt zal er muziek zijn en een enthousiaste stadionspeaker, precies zoals bij het hoofdtoernooi van Eurocup Delfzijl.” Op dit moment zijn wij in overleg met de betrokken organisaties om te kijken naar de mogelijkheden. Ook hier geldt dat wij de invulling van dit evenement delen zodra meer duidelijk is.

Over Eurocup Delfzijl
Eurocup Delfzijl is een indoortoernooi voor jeugdteams tot 13 jaar van betaald voetbalorganisaties. Het tweedaagse hoofdtoernooi wordt gespeeld op kunstgras dat speciaal voor Eurocup Delfzijl wordt gelegd. Het kunstgrasveld wordt omheind door boarding, waardoor het spel razendsnel verloopt. Ook is er licht en geluid om een mooie sfeer in de loods te creëren. Eerdere edities werden achtereenvolgens gewonnen door KV Mechelen (België), Regioteam Eurocup, Sparta Rotterdam (twee keer), Ajax Amsterdam, Chelsea FC (Engeland) en FC Bayern München (Duitsland) en RC Genk (België).

Evenementen
Naast het toernooi voor clubs onder de dertien jaar biedt Eurocup Delfzijl diverse evenementen aan voor lokale voetballiefhebbers en voetballers. Denk aan de Rabobank School Battle voor leerlingen uit groep zeven en acht, de Regiocup voor senioren, de Ladies Cup en de Eurocup Voetbalquiz op de zaterdagavond. Deze onderdelen gaan dus allemaal niet door in 2021. De organisatie hoopt in januari 2022 de hele week van evenementen tijdens Eurocup Delfzijl weer als vanouds te kunnen organiseren.

Voor meer informatie over Eurocup Delfzijl kunt u contact opnemen met:
Roy Boxmeer (voorzitter Eurocup Delfzijl): 06-11643831