Coach Regioteam: Wij kunnen alleen maar winnen

De lokale voetballers van Regioteam Eurocup staan voor de loodzware taak punten af te snoepen van gerenommeerde topclubs zoals PSV en Chelsea. Onder leiding van coach Jos Schaart wordt gehoopt op een stunt. “Ik weet zeker dat we niet worden weggevaagd.”

In Poule A neemt het Regioteam het op tegen PSV, KRC Genk, Chelsea, FC Schalke 04 en sc Heerenveen. Tien spelers afkomstig van vier verschillende clubs (NEC Delfzijl, DVC Appingedam, SV Bedum en Be Quick 1887) staan te trappelen om in het Groningen Seaports Stadion de regionale eer hoog te houden en het op te nemen tegen grote internationale talenten.

Alleen maar winnen
Het Regioteam komt sinds eind november iedere zondag bij elkaar op het trainingsveld om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op Eurocup. De Noord-Groningse talenten hebben een duidelijk plan om de strijd met de profclubs aan te gaan. “Wij zijn het Regioteam, dus we zullen veel moeten verdedigen”, voorspelt coach Jos Schaart. “In de omschakeling liggen kansen voor ons, dus daar trainen we op.”

In de vijfjarige historie van Eurocup Delfzijl eindigde het Regioteam slechts één keer op de twaalfde en laatste plaats (2016). Vorig jaar hield de ploeg van Schaart, die toen voor het eerst de leiding had, titelhouder Sparta Rotterdam knap onder zich. “Als wij de komende editie weer elfde worden, hebben we het wederom erg goed gedaan. Eindigen wij laatste, dan zal niemand daarvan opkijken. Wij kunnen alleen maar winnen.”

Vrouwenvoetbal
De coach vindt het moeilijk te voorspellen hoe hoog zijn formatie kan eindigen. “Ik weet in ieder geval wel dat wij absoluut niet worden weggevaagd en dat we minstens zo veel weerstand kunnen bieden als vorig jaar. We zijn er absoluut niet zwakker op geworden.”

Een opvallende naam in de selectie is die van Amelie Hoendermis van DVC Appingedam. Zij is het eerste meisje ooit dat speelt op Eurocup Delfzijl. Volgens Schaart is zij een versterking voor het team. “Ze is sterk, snel en valt niet uit de toon. Meisjes op deze leeftijd zijn in de coördinatie vaardiger dan de meeste jongens. Dat is haar voordeel. Ik vind het stiekem heel erg leuk, ook om te laten zien dat vrouwenvoetbal in opkomst is. Dat moeten we omarmen.”