Arsenal FC en Valencia CF naar achtste editie Eurocup Delfzijl

Eurocup Delfzijl heeft voor de achtste editie wederom diverse Europese topclubs vastgelegd. Arsenal FC (Engeland) en Valencia CF (Spanje) debuteren op het toernooi dat plaatsvindt op zaterdag 11 en zondag 12 januari 2020.

Daarnaast doen Ajax Amsterdam, Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven, FC Groningen, titelhouder FC Bayern München (Duitsland), KRC Genk (België), Chelsea FC (Engeland) en Fortaleza EC (Brazilië) weer mee. Na een jaar afwezigheid keert Sparta Rotterdam bovendien terug naar Eurocup Delfzijl. Tot slot is traditiegetrouw het eigen Regioteam ook van de partij, waardoor het aantal clubs uitkomt op twaalf. Op zaterdag 11 januari worden de poulewedstrijden gespeeld en een dag later volgen de finales.


Nederlandse topclubs

Net als voorgaande edities biedt Eurocup Delfzijl de clubs en toeschouwers wederom een hoog niveau aan. “Met de Nederlandse clubs, naast ons eigen Regioteam en FC Groningen, hebben we met Ajax, Feyenoord, PSV en Sparta de vier beste ploegen in de landelijke O13-competitie. Ik verwacht dan ook een goed niveau van deze clubs”, vertelt één van de initiatiefnemers Nick de Groot. Hij is binnen Eurocup Delfzijl verantwoordelijk voor het binnenhalen van de clubs.

“Met de deelname van Sparta en Feyenoord hebben we daarnaast voor het eerst twee teams uit één en dezelfde stad in Nederland: Rotterdam. Dat Rotterdam net als Delfzijl een havenstad is, is natuurlijk leuk meegenomen”, aldus De Groot.

Arsenal FC
Met de deelname van Arsenal FC en Valencia CF heeft De Groot twee nieuwe clubs mogen toevoegen aan het deelnemersveld van Eurocup Delfzijl. De Groot: “Grote namen uit twee grote Europese competities. Arsenal FC is afgelopen september al langs geweest voor een zogeheten pre-visit. Een pre-visit is door de Engelse voetbalbond (FA) verplicht gesteld. Een vertegenwoordiger van de club dient het verblijf vooraf te visiteren en te inspecteren. Engelse ploegen zijn verplicht in een hotel te verblijven. Naast het bezoek aan het hotel hebben we onder meer een bezoek gebracht aan de loods van Wijnne Barends, die in januari omgetoverd wordt in het Groningen Seaports Stadion. De club kijkt uit om deel te mogen nemen aan het toernooi. Hopelijk krijgen we tijdens het toernooi een clash tussen de clubs uit Noord-Londen (Arsenal) en West-Londen (Chelsea).”

Valencia CF
Met Valencia CF heeft Eurocup Delfzijl voor het eerst een club uit Spanje weten te strikken. “De club uit de sinaasappelstad is natuurlijk een prachtige naam. Het eerste elftal van Valencia CF is vorig jaar geëindigd op plaats vier, achter kampioen FC Barcelona, Atletico Madrid en Real Madrid. Het is dan ook gewoon een topclub uit de Primera Division, dat tevens een goede jeugdopleiding heeft. Al met al kunnen we een goed niveau verwachten, waarbij vele nationaliteiten het Groningen Seaports Stadion zullen betreden. Het zal zorgen voor een diversiteit aan speelstijlen, wat absoluut ten goede komt aan het niveau, maar ook aan de sfeer en beleving van het toernooi”, verwacht De Groot.

Medailles
Alle teams ontvangen ieder jaar na afloop van het toernooi een medaille als aandenken. Dit jaar worden deze medailles ontworpen door basisschoolkinderen uit de omgeving. “Het is een samenwerking die wij zijn aangegaan met 3Dkanjers. 3Dkanjers is een initiatief met als doel talentontwikkeling van leerlingen op (basis)scholen met behulp van de 3D-printer duurzaam te stimuleren. Maar liefst elf basisscholen uit de regio doen hieraan mee. Op dit moment zijn ze nog druk bezig met ontwerpen. Aan het einde van deze maand wordt onder alle ideeën een winnaar gekozen en zullen alle deelnemende scholen de medaille produceren met behulp van hun 3D-printer. Een mooie manier om de basisscholen nog meer bij het evenement te betrekken”, aldus De Groot.

Voorbereiding
Net als de twee voorgaande edities vindt Eurocup Delfzijl opnieuw plaats in de loods van het bedrijf van Wijnne Barends in de haven. De organisatie is erg opgetogen met het feit dat de locatie weer ter beschikking gesteld wordt door Wijnne Barends. “We mogen dankbaar zijn dat bedrijven uit de regio Eurocup Delfzijl op deze manier blijven steunen, vanzelfsprekend is het zeker niet want het blijft ieder jaar een uitdaging om voldoende sponsoren aan te trekken”, aldus voorzitter Roy Boxmeer van de organisatie.

Eurocup Delfzijl
Eurocup Delfzijl is een indoortoernooi voor jeugdteams tot 13 jaar van betaald voetbalorganisaties. Het tweedaagse hoofdtoernooi wordt gespeeld op kunstgras dat speciaal voor Eurocup Delfzijl wordt gelegd. Het kunstgrasveld wordt omheind door boarding, waardoor het spel razendsnel verloopt. Ook is er licht en geluid om een mooie sfeer in de loods te creëren. Eerdere edities werden achtereenvolgens gewonnen door KV Mechelen (België), Regioteam Eurocup, Sparta Rotterdam (twee keer), Ajax Amsterdam, Chelsea FC (Engeland) en FC Bayern München (Duitsland).

Evenementen
Naast het toernooi voor clubs O-13 biedt Eurocup Delfzijl diverse evenementen aan voor lokale voetballiefhebbers en sporters. Denk aan de Rabobank Schoobattle voor leerlingen uit groep zeven en acht, de SES Regiocup voor amateurvoetballers en de Eurocup Voetbalquiz op zaterdagavond. Meer informatie is te vinden op onze website.