“Eurocup is grootste O13-toernooi van Europa”

Hoofd jeugdopleiding Fortaleza: ‘Eurocup is grootste O13-toernooi van Europa’

Dit jaar heeft Eurocup Delfzijl voor het eerst een team van buiten Europa weten te strikken. Dat is niet alleen voor de toeschouwers erg leuk en bijzonder, maar ook voor de Brazilianen van Fortaleza EC zelf. Wat kunnen wij van hen verwachten? Wij vroegen het aan Roberto Moreira, hoofd jeugdopleiding van Fortaleza. “Wij zien Eurocup Delfzijl als het grootste kampioenschap van het jaar.”

Roberto, kan je ons allereerst wat meer vertellen over Fortaleza? Wat is het niveau van het eerste elftal?
“Ons professionele team is dit seizoen kampioen geworden in de Série B, het tweede niveau in Brazilië. In 2019 zal het dus uitkomen in de Série A en spelen tegen de beste teams van Brazilië. Het niveau van Fortaleza EC is dus het hoogste haalbare in ons land.”

Uit hoeveel teams bestaat de jeugdopleiding en wat is het niveau?
“Onze jeugdopleiding bestaat uit vier teams: O13, O15, O17 en de O20. Alle teams spelen voor de staatskampioenschappen van Cearense en de Copa Nordeste. Daarnaast speelt Fortaleza EC O20 ook nog voor de Copa São Paulo. We spelen alle wedstrijden op het hoogste niveau. Onze visie is gebaseerd op het Braziliaanse voetbal; technisch, attractief en aanvallend spel.”

Wat is het niveau van Fortaleza EC O13?
“Fortaleza EC O13 is dit seizoen ongeslagen kampioen geworden in het staatskampioenschap van Cearense. Naast het staatskampioenschap van Cearense speelde onze O13 ook voor de Copa Arena en Copa Natal. Ook deze kampioenschappen heeft Fortaleza EC O13 op haar naam geschreven. Het is een competitief sterk team dat bestaat uit spelers met een grote voetbaldroom.”

Worden jeugdteams van Fortaleza EC vaker uitgenodigd om deel te nemen aan toernooien in Europa?
“Onlangs heeft onze O19 deelgenomen aan een internationaal toernooi in Frankrijk, waarbij het als derde eindigde. Onze O13 is nu uitgenodigd om deel te nemen aan Eurocup Delfzijl en onze O19 zal naar alle waarschijnlijkheid deel gaan nemen aan een ander Nederlands toernooi.”

Eurocup Delfzijl is een groot en sterk bezet toernooi met Europese topteams. Wat weten jullie van het toernooi en deze teams?
“Nadat we door Nick de Groot van de organisatie zijn benaderd hebben we research gedaan naar het toernooi. We hebben het toernooi opgezocht op het internet en hebben navraag gedaan binnen ons netwerk in Nederland. We weten dat Eurocup Delfzijl een van de grootste O13-toernooien van Europa is in zijn soort. Alle deelnemende teams behoren tot de top van Europa.”

Ziet Fortaleza EC ook andere voordelen aan Eurocup Delfzijl?
“We zien het toernooi als een mogelijkheid om in contact te komen met grote clubs in Europa om eventueel tot een partnerschap te komen om kennis, spelers en trainers uit te wisselen.”

Zijn jullie klaar voor Eurocup Delfzijl?
“We zien het toernooi als het grootste kampioenschap van het jaar. De jongens zijn dan ook erg gefocust. We hopen dat het team er klaar voor is en het Zuid-Amerikaanse voetbal straks goed weet te vertegenwoordigen op het toernooi.”

Wat betekent het voor Fortaleza EC om deel te mogen nemen aan Eurocup Delfzijl?
“Voor ons is het erg belangrijk dat alle aanwezigen straks kennis maken met het Zuid-Amerikaanse/Braziliaanse voetbal. We zijn er dan ook ontzettend trots op dat we mogen deelnemen en deze kans krijgen. Het biedt onze jeugdspelers ook de kans om zich te laten zien in Europa en om zich te meten met Europese topteams.”

Wat verwachten jullie van het toernooi?
“We verwachten een sterk toernooi met mooie wedstrijden. Het is voor ons belangrijk om deel te nemen, maar we willen meer dan alleen dat. We willen ons van onze beste kant laten zien en presteren. We gaan proberen om de cup mee te nemen naar Brazilië.”