Bayern, Chelsea, Ajax en Fortaleza domineren poulefase op dag 1

Poule A

Titelverdediger Bayern München presteert ook dit jaar naar behoren op Eurocup Delfzijl. De Duitsers leiden poule A en zijn ook al zeker van de kwartfinales.

Bayern heeft negen punten uit vier duels verzameld, net zo veel als Chelsea. Maar omdat Bayern een beter doelsaldo heeft dan de Londense ploeg (+3 om +1), staan zij na vier van de vijf duels in de poulefase op de eerste plaats.

De formatie uit München begon het toernooi met een zuinige 2-1 zege op het Regioteam, die bovendien pas tot stand kwam in de slotfase van het openingsduel op Eurocup Delfzijl 2020. De tweede wedstrijd tegen KRC Genk kende een vergelijkbaar scenario: de beslissende 4-3 werd in de laatste minuut van de wedstrijd tegen de touwen gejaagd.

Na de 1-0 nederlaag tegen Chelsea volgde een 2-0 overwinning op Feyenoord, waardoor Bayern al zeker is van de volgende ronde. Ook Chelsea plaatste zich voor de laatste 8. De Engelsen moesten alleen hun meerdere erkennen in PSV. De Eindhovenaren pakten net als KRC Genk zes punten uit de eerste vier duels en zijn daardoor nog niet zeker van de volgende ronde.

PSV en Genk moeten zondag Feyenoord onder zich zien te houden. De Rotterdammers moeten winnen van Chelsea om nog een kans te maken om door te gaan en zijn afhankelijk van het resultaat bij Regioteam-Genk en Bayern München-PSV.

Het Regioteam speelde zaterdagochtend verdienstelijke wedstrijden tegen onder meer hoogvliegers Bayern München en Chelsea. Tegen deze ploegen werd slechts met één doelpunt verschil verloren. In het duel met Feyenoord pakten de lokale voetballers zelfs een puntje door met 1-1 gelijk te spelen. In hun laatste duel van de dag was het beste er echter af en kreeg het een stevige draai om de oren van PSV (9-0). Ondanks de 7-0 zege van Genk op Feyenoord, was de negenklapper van de Eindhovenaren de grootste uitslag van de dag.

Poule B

Poule B had eveneens twee ploegen die er bovenuit staken. Fortaleza en Ajax maakten daar de dienst uit. De Brazilianen leiden de poule op doelsaldo (+9 om +8).

Het fysiek sterke Fortaleza, dat vorig jaar bij haar debuut op Eurocup op de zesde plaats eindigde, startte het toernooi met een 3-0 zege op Arsenal. Na eenvoudige zeges op Sparta (5-2) en FC Groningen (3-0), werd de dag afgesloten met de kraker tegen Ajax. De Amsterdammers zegevierden eveneens in de eerste drie wedstrijden.

In een spijkerhard duel hielden de topploegen uit poule B elkaar in evenwicht: 0-0. Het was de enige wedstrijd van de dag waarin geen treffers vielen. Het dichtst bij een doelpunt was Fortaleza. Die ploeg raakte een keer de paal en de lat. De Brazilianen hielden overigens in drie wedstrijden de nul. Alleen Sparta slaagde erin te scoren tegen Fortaleza.

Ook Valencia is met zeven punten uit drie wedstrijden zeker van een plaats bij de laatste acht. FC Groningen, de verliezend finalist van vorig jaar, en Sparta bepalen wie zich als vierde ploeg uit poule B kwalificeert voor de kwartfinales. Het team uit Rotterdam neemt het in zijn laatste poulewedstrijd op tegen het reeds uitgeschakelde en puntloze Arsenal, terwijl FC Groningen het opneemt tegen Ajax. FC Groningen heeft drie punten, Sparta vier.

Topscorer

Op de eerste dag van Eurocup werden de meeste doelpunten gemaakt door Lino Decresson van KRC Genk. Hij maakte er acht, de helft daarvan maakte hij in de 7-0 overwinning op Feyenoord.

Op plek twee van de topscorerslijst staat Luiz Neto van Fortaleza met vijf goals, gevolgd door Yenio Holder van FC Groningen.